Artikels Circulex

Schadevergoeding voor aanduiding van watergevoelige openruimtegebieden (WORG)

De Vlaamse Regering duidt de watergevoelige openruimtegebieden (WORG) voorlopig aan, waarna deze in openbaar onderzoek gaan, alvorens een definitieve aanduiding kan gebeuren. Na de definitieve aanduiding komt de eigenaar van het stuk grond in aanmerking voor een schadevergoeding. Het is van groot belang dat deze schadevergoeding correct wordt aangevraagd.

Vergoeding naar planschade ...

Volgens art. 5.6.8 § 6 VCRO kunnen eigenaars van gronden die in watergevoelig openruimtegebied liggen, een vergoeding verkrijgen met toepassing van dezelfde voorwaarden en modaliteiten als deze die gelden voor de planschadevergoeding, vermeld in artikel 2.6.1 tot en met 2.6.3 VCRO, waarbij:

1° het recht op vergoeding ontstaat op de dag van publicatie in het Belgisch Staatsblad van het besluit van de Vlaamse Regering tot aanduiding van het watergevoelig openruimtegebied;

2° het vorderingsrecht vervalt twee jaar nadat het recht op vergoeding is ontstaan;

3° de vergoedingsgerechtigde diegene is die op het ogenblik van de inwerkingtreding van het besluit van de Vlaamse Regering tot aanduiding van het watergevoelig openruimtegebied het eigendomsrecht of het bloot eigendomsrecht op het perceel kan laten gelden.

... maar wel volgens de nieuwe planschade-regeling

De herziening van de planschaderegeling is opgenomen in het Instrumentendecreet van 26 mei 2023. De Vlaamse Regering heeft aangegeven dat zij de watergevoelige openruimtegebieden pas definitief zal goedkeuren nadat deze planschaderegeling in voege is opdat eigenaars van deze herziene berekening gebruik kunnen maken. Op die manier ontvangt de eigenaar een meer gunstige vergoeding dan dat het geval zou zijn op grond van de thans gelende regelgeving.

De eigenaarsvergoeding in de nieuwe planschade-regeling zou neerkomen op het volgende:

§1. De eigenaarsvergoeding wordt berekend conform de volgende formule: A = B – C, waarbij:

1° A: de gezamenlijke vergoeding voor de zakelijk gerechtigden;

2° B: de eigenaarswaarde van het deel van het perceel waarop de gebruiksbeperking slaat, vóór het effectief ingaan van de gebruiksbeperking;

23° C: de eigenaarswaarde van het deel van het perceel waarop de gebruiksbeperking slaat, na het effectief ingaan van de gebruiksbeperking.

§2. De landcommissie bepaalt B en C en berekent de eigenaarsvergoeding conform de formule, vermeld in paragraaf 1, in haar schaderapport, vermeld in artikel 7, §2.

Geen sinecure

Het is ten zeerste aanbevolen dat u zich in een planschadeprocedure laat bijstaan door een gespecialiseerd advocaat.

Wij beschikken over een ruime ervaring en expertise in deze materie. 

Contacteer ons gerust voor een eerste vrijblijvend gesprek.