Artikels Circulex

Actiecomité haalt slag thuis: provincie weigert vergunning voor McDonald's in Tervuren

Al 4 jaar lang probeert McDonald's een vergunning te krijgen om langs de N3 in Tervuren een vestiging te bouwen. Maar de eerste aanvraag, in 2020, werd geweigerd door de gemeente. Ook de buurt zag een McDonald's niet zitten: een petitie haalde toen bijna 1.000 handtekeningen en er werden ook meer dan 400 bezwaarschriften ingediend.

De heisa ging liggen, maar in mei vorig jaar diende McDonald's een nieuwe, aangepaste aanvraag in. Die leidde zelfs binnen het gemeentebestuur tot een tweespalt: Groen+ stemde tegen, maar kon niet beletten dat de N-VA en CD&V toch groen licht gaven.

Het actiecomité tekende daarop beroep aan bij de provincie, en begin dit jaar volgde een negatief advies. Zo zou een McDonald's-filiaal te zwaar wegen op de lokale mobiliteit en zouden er ook te weinig aanpassingen zijn in vergelijking met de aanvraag uit 2020. De provincie heeft nu het negatieve advies van de ambtenaar gevolgd en de vergunningsaanvraag naar de prullenmand verwezen.

Actiecomité Niet in Tervuren reageert opgelucht. “Als we niet overtuigd waren van ons gelijk hadden we er niet zoveel energie ingestoken”, zegt woordvoerder Pol Maclaine Pont. “De deputatie heeft naar de bevoegde ambtenaar geluisterd, en dat is uiteraard goed.”

Het artikel kan u hier consulteren.

Circulex was de juridisch raadsman van het actiecomité in deze procedure.

Wij zijn gespecialiseerd in omgevingsrecht.

Contacteer ons vrijblijvend voor een eerste gesprek of advies op maat.